Munkahelyi kiégés jelei

A modern munkahelyek dinamikus világában egyre súlyosabbá válik a kiégés problémája.

| 2023 okt 18 | Kiégés

A munkahelyi kiégés jelei közé sorolható a csökkenő teljesítmény, érdektelenség, motiválatlanság, és ez csak néhány tünet, amely sok ember életét keseríti meg.

Nemzetközi felmérések szerint a dolgozók közel 40%-a, a vezetők és menedzserek közül pedig 50%-a is érintett lehet ebben a szindrómában.

Szerintem nincs olyan ember, aki nem hallott volna a kiégésről. Viszont sokkal kevesebben vannak, akik ismerik az okait és a kezdeti tüneteit. És szintén kevesen vannak, akik észre is veszik őket.

Kiégés okai

A kiégés vagy a burnout egyénenként változhat, és gyakran több tényező együttesen járul hozzá. A kiégésnek lehetnek belső, valamint külső okai is. A leggyakoribb ok a folyamatosan fennálló stressz, megterhelés és munkahelyi nyomás. Ha valaki túlzottan magas elvárásokat támaszt magával vagy másokkal szemben, esetleg hiányzik a munka-magánélet egyensúlya. Emellett a munkahelyi támogatás vagy elismerés hiánya, bizonytalanság és munkahelyi konfliktusok is nagy szerepet játszanak. De azok is kiéghetnek, akik odaadással, nagyobb intenzitással végzik a munkájukat, és minden mást ennek rendelnek alá.

Munkahelyi kiégés jelei

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kiégési szindróma a krónikus munkahelyi stresszből ered.

A burnout-t általában öt szakaszra bontják. Az alábbiakban a kezdeti szakaszok tünetei megtalálhatóak. Fontos megjegyezni, hogy a munkahelyi kiégés jelei egyénenként változhatnak, és nem mindenki éli meg ugyanazokat.

 • Túlzott lelkesedés és fokozott teljesítmény.
 • Az érintett személy saját magát tekinti legfőbb munkaeszközének és ehhez párosulhat egy erős bizonyítási kényszer is.
 • Úgy érzi, csak rajta múlik a cég sikeressége és szeretne jobban teljesíteni.
 • Munka-magánélet egyensúly felborulása, szociális kapcsolatok elhanyagolása.
 • Fizikai és lelki fáradtság.

A burnout előrehaladtával, további munkahelyi kiégés jelei jelentkezhetnek:

 • Túlzott lelkesedés alábbhagyása, motiváció csökkenése vagy elvesztése.
 • Érdektelenség a munka iránt.
 • Motivációhiány.
 • Teljesítmény csökkenése.
 • Negativitás, cinikusság.
 • Halogatás.
 • Koncentrációs képesség csökkenése.
 • Feledékenység.
 • Mit láthatunk a felszínen?

A kezdeti tünetek sok esetben nem tudatosulnak az érintett személyben. Ennek nagyon sok oka lehet, pl. nem elegendő tájékozódás a témában és ehhez kapcsolódó tévhitek, megrögzött szokások, valamint bizonyítási vágy vagy munkahelyi elvárás a magas teljesítménnyel kapcsolatban. Ezen kívül más stresszfaktorok, például egzisztenciális vagy társadalmi tényezők is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Mivel általában a tünetek hosszú ideig rejtve maradnak, a felszínén az alábbi problémák egyike vagy együttese jelentkezik:

 • Egyre gyakrabban érzi magát fáradtnak és kimerültnek.
 • Gyomorgörccsel kel fel.
 • Kezdi elfelejteni a fontos határidőket.
 • Nem talál örömet, kihívást és motivációt a munkában.
 • Kezdi a dolgokat halogatni.
 • Stresszesnek vagy melankolikusnak érzi magát.
 • Konfliktusok merülhetnek fel üzleti, munkahelyi és magánélet területén.
 • Úgy érzi nem tud az elvárásoknak megfelelően teljesíteni.
 • Magányosnak érzi magát.
 • Nem érzi hasznosnak a napjait.
 • Nehezen tud fókuszálni, befejezni a feladatokat.
 • Úgy érzi, folyton időszorításban él és nem ura az életének.

Ebben az esetben tévesen gondolhatjuk, hogy pár nap szabadság vagy a sport segíteni fog. Ahogy az sem segít, ha a környezetünktől olyan visszajelzéseket kapunk, mint „ez csak munkaundor, majd elmúlik”, „csak az ég ki, aki nem szereti a munkáját”, “aki kiég, az gyenge”. A kiégés nem egyik napról a másikra jelentkezik, hanem egy folyamat, amely ide vezetett. Fontos, hogy komolyan foglalkozzunk vele.

Itt az ideje dönteni

Nagyon fontos kiemelni, hogy a kiégés korai szakaszában könnyebben visszafordítható, vagy akár megelőzhető.

A komolyabb burnout állapothoz fizikai tünetek is társulhatnak, például álmatlanság vagy testi fájdalmak, valamint egészségügyi problémák és depresszió is. Emiatt kulcsfontosságú az időben történő felismerés és a kezdeti tünetekkel való foglalkozás.

Kinek a felelőssége a munkahelyi kiégés?

Minden eset egyedi, azonban egyéni és szervezeti szintén is érdemes tenni ellene. Szerencsére több vállalat ismeri fel, hogy a legfőbb érték a humán erőforrás és érdemes pénzt, időt és energiát fektetni a dolgozók jólétébe.

SZERVEZETI SZINTEN

 1. Szervezeti szinten a kiégés megelőzése magába foglalhatja a rendszeres felmérések elvégzését kiemelve a munkahelyi környezetet és a munkavállalók mentálhigiénés állapotát.
 2. A rugalmas terhelés, a személyes problémák figyelembevétele, a fejlődési lehetőségek biztosítása is segíthet a megelőzésben.
 3. Vezetőkben, menedzserekben érdemes növelni a tudatosságot azzal kapcsolatban, hogy mik a munkahelyi kiégés jelei és hogyan vegyék észre saját magukon vagy a beosztottjaikban a kezdeti tüneteit.
 4. Coaching és különböző munkahelyi tréningek szervezése olyan témákban, mint asszertív kommunikáció, önismeret és tudatosság fejlesztése, időmenedzsment, stresszkezelés.

EGYÉNI SZINTEN

 1. Megfelelő tájékozódás a témában sokat tud segíteni a munkahelyi kiégés jelei azonosításában, burnout megelőzésében vagy visszafordításában.
 2. Sok esetben a változtatás belső munkát igényel, amely az éntudatosság és önszabályozás fejlesztésével jár.
 3. Idő-és energia-management, határok tartása és nemet mondás, képességek feltérképezése, fenntartható munkafolyamatok kialakítása, öngondoskodás, stresszkezelés és asszertív kommunikáció, amely területekkel érdemes foglalkozni.
 4. Munkavállalóként érdemes odafigyelni, és minél hamarabb azonosítani azokat a helyzeteket, amelyekben a túlterheltség jelei mutatkoznak. Hosszútávon azonban érdemes olyan munkahelyet választani, ahol fejlődhet és energiával töltődhet, ahol a munkavégzés értelmes, szerethető, értékteremtő tevékenység.
 5. Emellett sokat tud tenni egy tapasztalt szakember segítsége, aki támogat abban, hogy másképp tekintsen a kialakult helyzetre, találja meg a probléma gyökerét és a megoldásokat, és aki segít a munkahelyi kiégés kezelésében.
Kiégés esetén a legjobb kezelés a megelőzés

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd megelőzni, vagy akár magadon is tapasztalod a jeleit, ajánlom a Kiégés Kontroll programom. Saját és ügyfeleim tapasztalatain, továbbá a life, business és embodiment coaching módszerein és eszközein alapuló programot hoztam létre, hogy olyan érzelmi jólétet alakíthass ki magadnak, ahol nincs helye a kiégésnek. A program során gyakorlati tudást és konkrét eszközöket fogsz kapni, amelyeket azonnal használhatsz. Olyan technikákat sajátíthatsz el, amelyekkel fenntarthatóan tudod megelőzni vagy visszafordítani a kiégést.

 

 

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései