Sürgős vagy fontos: az Eisenhower mátrix

Hogyan segíthet az időgazdálkodásban és a produktivitás növelésében?

Úgy érzed, hogy semmire nincs elég időd, és csak halmozódnak a feladatok? Kezdesz frusztráltá és stresszessé válni emiatt?

Ez teljesen érthető. Tudtad, hogy az emberek többsége időhiánnyal küzd? És hiába egy nap 24 órából áll, sokan mégsem érik el a kitűzött célokat.

Amennyiben megoldást keresel ezekre a problémákra, az Eisenhower Mátrix az egyik leghasznosabb időgazdálkodási és produktivitást növelő eszköz.

Sürgős vagy fontos: az Eisenhower mátrix

A mátrix segítségével feloszthatjuk az összes tevékenységünket négy kategóriára, a sürgősségi és fontossági sorrendben.

Eisenhower mátrix - A képen egy színes Eisenhower-mátrix látható, amely egy olyan eszköz, amelyet a feladatok prioritásának meghatározására használnak azok sürgőssége és fontossága alapján. A mátrix négy negyedre van osztva: I. negyed (Sürgős és Fontos): Zölddel jelölve. Ide tartoznak olyan feladatok, mint a válságkezelés, sürgős feladatok, határidős projektek és életet nem fenyegető események. II. negyed (Nem Sürgős, de Fontos): Kéken jelölve. Ide tartozik a tervezés és megelőzés, proaktivitás, kapcsolatépítés és kreatív gondolkodás. III. negyed (Sürgős, de Nem Fontos): Sárgával jelölve. Ide tartoznak olyan feladatok, mint a tévképzelmek megválaszolása, sürgős telefonhívások, félbeszakított munkafolyamatok és értelmetlen találkozók. IV. negyed (Nem Sürgős és Nem Fontos): Pirossal jelölve. Ide tartoznak olyan feladatok, mint az időpocsékoló tevékenységek, jólétet nem támogató munka, ideiglenesen elkerülhető feladatok és internetes közösségi média.

Eisenhower matrix

I. Fontos és sürgős

Az első negyedet „tűzoltásnak” szokták nevezni, hiszen itt a sürgős, azonnali megoldást igénylő problémák és feladatok találhatók. Nagyon sokan ebbe a negyedbe helyezik a legtöbb idejüket és energiájukat. A sürgős feladatok elvégzése, válságos állapotok megoldása nagy fokú stresszel járhat, ami hosszú távon negatív hatással van a teljesítményünkre és a produktivitásunkra, emellett túlhajszoláshoz és kiégéshez is vezethet.

II. Fontos, de nem sürgős

A második negyed a „Prioritások” helye, ahol a fontossági sorrend alapján cselekszünk. Itt a tervezés, a megelőzés, kapcsolatépítés kap hangsúlyt, és ez az, ami igazán kimagasló teljesítményhez, produktivitáshoz és kiegyensúlyozottsághoz vezet. Azok, akik igazán hatékonyak és produktívak szeretnének lenni, erre fordítják a legtöbb figyelmet és időt.

III. Sürgős, de nem fontos

A harmadik negyedben olyan feladatok találhatók, amelyek bár sürgősek, de valójában nem igazán képviselnek számunkra értéket, azonban időt és energiát igényelnek. Ezért fontos megtanulni nemet mondani és elutasítani azokat a feladatokat, amelyek feleslegesek vagy nem illeszkednek a hosszú távú terveinkhez. Például mondj nemet a szükségtelen e-mailekre és delegálj olyan feladatokat, amelyek sürgősek, de sok energiát és időt vonnak el tőled.

IV. Nem sürgős és nem fontos

Az utolsó, egyben legkevésbé hasznos dolgok kategóriája. Ha túlzásba esünk és több időt töltünk itt, érezhetünk bűntudatot és apátiát. Amennyiben tudod törölni ezeket a tevékenységeket az életedből, az nagyon jó! Ha nem, próbáld minimalizálni a mennyiségüket, amennyire csak lehet.

Hogyan változtasd?

Sokszor automatikusan nagy figyelmet fordítunk a sürgős dolgokra, hiszen ezek tűnnek elsőre a legfontosabbaknak. Azonban a megoldás kulcsa a II. negyedben lévő feladatokra való összpontosítás. Ahhoz, hogy a második negyedben több időt tölts, szükséges csökkenteni a III. és IV. negyedben töltött időt.

Példák:

Tervezz előre és időben:

Előre megtervezem a hetemet és a hónapomat, hogy jobban felkészüljek a várható és váratlan eseményekre, feladatokra.

Készülj fel időben fontos feladatokra:

Ha tudom, hogy x nap vagy hét múlva fontos riportot vagy prezentációt kell készítenem, nem hagyom az utolsó pillanatra. Így fel tudok készülni váratlan eseményekre, például ha beteg lesz a gyermekem, vagy technikai problémák merülnek fel.

Szánj időt rendszeres testmozgásra:

Tudom, hogy a rendszeres testmozgás vagy séta erősíti az immunrendszerem és javítja közérzetem. Ezért időt szánok rá, még akkor is, ha sűrű a napirendem. Ezáltal kevesebbet vagyok beteg, ami hosszú távon jobb produktivításhoz vezet.

Kapcsolatépítés a munkahelyen:

Időt szánok a munkahelyi kapcsolatok ápolására, hogy kevesebb legyen a félreértés vagy konfliktus. Ez javítja a munkám hatékonyságát és gördülékenységét.

Szabadidő és regenerálódás:

Törekszem arra, hogy legyen időm feltöltődni és regenerálódni. Ez segít csökkenteni a stresszt és elősegíti a jobb teljesítményt a munkában és a magánéletben egyaránt.

Tapasztalható változások

Ahogy több figyelmet fordítasz a fontos, de nem sürgős dolgokra, javulni fog az életed tervezhetősége és kiszámíthatósága. Csökkennek a válságos vagy krízisállapotok, azaz csökken a stressz szinted is. Több időd marad a feltöltődésre és regenerálódásra, így jobban meg tudod előzni a túlterheltséget is.

A mátrix rendszeres használatával tapasztalható változások:

  • Kevesebb stressz
  • Több idő és energia
  • Minőségi priorizálás
  • Kevesebb túlvállalás
  • Jobb tervezés és kiszámíthatóság
  • Kevesebb halogatás
  • Magasabb fokú produktivitás és elégedettség

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései