Munka-magánélet egyensúly

Létezik-e a munka-magánélet egyensúlya?

Munka-magánélet egyensúly – egyre gyakrabban találkozunk ezzel a kifejezéssel, és a médiában sok tippet és tanácsot lehet olvasni a munka-magánélet egyensúly témában. De mi is ez az egyensúly, amire sokan törekszünk? Ha három különböző embert kérdezünk meg, valószínűleg három különböző választ kapunk.

Viszont egy dolog biztos – teljes életet szeretnénk élni, és így joggal gondolhatjuk, hogy ha egyensúlyra törekszünk, akkor egészség, elégedettség és boldogság vár ránk.

Azonban a munka-magánélet egyensúly keresésének vagy megteremtésének van árnyékos oldala is: szorongás, stressz vagy bűntudat, ami abból fakadhat, hogy ha esetleg nem tudunk megfelelni mindazoknak az elvárásoknak, amelyeket magunknak vagy másoknak az egyensúlyra vonatkozóan támasztunk. És paradox módon, az egyensúlyra törekvés inkább rosszabbá teheti a dolgokat, mint jobbá. Emellett olyan érzésünk is lehet, mintha a munka az élet ellentéte lenne, a szükséges rossz, ahol számos veszély leselkedik ránk, mint például a munkamánia vagy a kiégés (burnout), míg az élet maga jó.

Munka-magánélet egyensúly helyett

Pedig a munka nem az élet ellentéte, legalábbis nem így kell lennie. Inkább az élet része – éppúgy, mint a család, a barátok, a közösség és a hobbi. Mindkét területnek megvannak a pozitív aspektusai, és vannak olyan részek, amelyek kevésbé élvezetesek vagy sok energiát emésztenek fel. Ezen kívül az életünk és a munkánk nem statikus, folyamatosan változik.

Tehát hasznosabb lehet, ha nem próbáljuk egyensúlyba hozni az egyensúlyozhatatlant, hanem úgy kezeljük a munkát, ahogyan az életet: a szeretett, energiát adó dolgok és lehetőségek felfedezésével és kiaknázásával.

A munkához való hozzáállás

Ahhoz, hogy az életünk során valóban kiegyensúlyozottabbak lehessünk, elengedhetetlen a munkához és az élethez való hagyományos hozzáállás és gondolkodásmód megváltoztatása. Ez azt jelenti, hogy ne tekintsük a munkát egy súlyos teherként, amit az élettel kell egyensúlyozni. Inkább fogadjuk el, hogy a munka olyan része az életünknek, amely lehetőséget kínál a személyes és szakmai fejlődésre, élményekre és sikerekre.

Ezzel a hozzáállással nemcsak az életünk lehet kiegyensúlyozottabb, de a munkánk is élvezetesebbé válhat. A pozitív gondolkodás és a munkában rejlő lehetőségek felismerése segíthet abban, hogy ne csak túléljük, hanem élvezzük is a mindennapi kihívásokat. A munka így válhat az életünk részévé és hozzájárulhat az általános jólétünkhöz és boldogságunkhoz.

Ahelyett, hogy az egyensúly keresése lenne az egyetlen cél, koncentráljunk arra, hogy mind a munkában, mind az élet más területein lehetőség szerint olyan tevékenységeket és projekteket válasszunk, amelyek valóban fontosak és élvezetesek számunkra. Ez a kulcsa annak, hogy ne csak túléljük a mindennapokat, hanem teljes mértékben megtapasztaljuk és élvezzük azokat.

Tudatos döntések

A munka és az élet szerves egységet alkotnak, és mindkettő hozzájárul ahhoz, hogy teljesebb életet élhessünk. Például az inspiráló munkakörnyezet és szakmai kihívásokkal teli feladatok hozzájárulnak, hogy az életünk izgalmas, értékes és harmonikus legyen. Ugyanakkor az életünk más területein elért személyes sikerek, a családdal és barátokkal töltött idő, valamint a pihenés és kikapcsolódás fontosak a szellemi, érzelmi és fizikai egyensúly fenntartásához.

A munka és élet integrálása nem azt jelenti, hogy mindig mindennek tökéletes egyensúlya van. Inkább arról szól, hogy tudatosan választunk, prioritásokat állítunk fel, és időt szánunk mindarra, ami számunkra igazán fontos. Hogy mélyebben átéljük a fontos pillanatokat, tevékenységeket és kapcsolatokat. Ahol a prioritás a minőségi időtöltés, a jelenlét és az elköteleződés mind a munkahelyen, mind pedig a személyes életünkben.

A rugalmasság és a tudatosság segít abban, hogy ne érezzünk magunkat úgy, mintha folyamatosan egyensúlyoznunk kellene, hanem inkább úgy, hogy aktívan részt veszünk az életünk minden fontos területén.

Nincs univerzális megoldás

Fontos megérteni, hogy nem létezik univerzális megoldás, mivel mindenki más és más prioritásokkal, értékekkel rendelkezik. Ahhoz, hogy harmonikusabb életet éljünk, az egyik kulcs a személyes határok kialakítása és fenntartása a különböző életterületeink között. Merjünk nemet mondani, szánjunk időt magunkra, figyelembe véve a saját igényeinket és vágyainkat.

Emellett lényeges, hogy teremtsünk vagy válasszunk olyan munkakörnyezetet, amely támogatja a lelki egyensúlyunkat és rugalmasságot. Az életünk nagy részét a munkahelyen töltjük, és a vállalat, amelynek alkalmazottjai vagyunk, befolyásolhatja az egész identitásunkat. Lehet olyan hely, ahol fejlődhetünk és energiával töltődünk, vagy olyan, ahol elnyomva érezzük magunkat. Ugyanez érvényes a saját vállalkozásra is: nem mindegy, hogy milyen körülményeket teremtünk meg vagy milyen hozzáállással végzünk a hivatásunkat.

Utolsó szóként, ne felejtsük el, hogy az élet dinamikus, és a prioritásaink idővel változhatnak. Fontos, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk és frissítsük azokat, növeljük a tudatosságot és az önreflexiót. És időnként kérdezzük meg magunktól “Jól érzem magam? Elégedett vagyok?”

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései