Motivációhiány

Ez az állapot számos negatív következménnyel járhat és befolyásolhatja a produktivitásunkat is.

Mit jelent a motivációhiány?

A motivációhiány olyan állapot, amikor elveszítjük az érdeklődésünket egy adott tevékenység vagy cél elérése iránt, vagy nem vagyunk képesek megtalálni azt, hogy miért kellene cselekednünk. A hiányállapotnak számos negatív következménye lehet a teljesítményünkre.

A demotiváltság okai

Ez az állapot jelentős hatással lehet az élet minden területére, beleértve a munkát, tanulást, kapcsolatokat és az egészséget. A lehetséges okok között szerepelhet a stressz és a kimerültség, a monotonitás és az unalom, az elégedetlenség, a nem megfelelő pihenés és a célok hiánya. Emellett a környezeti tényezők, mint a munkahelyi vagy tanulási környezet, és a személyes élethelyzet befolyásolhatják a motivációnk szintjét.

A motiváció csökkenése

Az érdeklődés hiánya az első jele a motiváció csökkenésének. Amennyiben nem találsz érdeklődést a munkádban, a tanulmányaidban vagy a szabadidődben végzett tevékenységekben, akkor ez a hiányra utalhat.

Csökkenhet a motivációd, ha úgy érzed, hogy a munkád vagy a célod nem elég fontos, vagy ha nem érzed magad eléggé képzettnek ahhoz, hogy elérd a kitűzött célt. Az eredmények, az elismerés vagy a visszajelzés hiánya is csökkentheti a motivációd.

A motiváció hiánya azonban nem feltétlenül negatív dolgot jelent. Időnként előfordul, hogy lehetőséget ad neked arra, hogy átgondold a céljaidat, a prioritásaidat és a  jelenlegi irányt. A megfelelő támogatás, az újratervezés segíthet újra megtalálni a motivációdat.

Mik a motivációhiány jelei?

A tünetek változóak lehetnek és személyenként is eltérhetnek, de főként és általában az alábbiakat tartalmazzák:

 • ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYA:
  kevesebb érdeklődést mutatsz olyan dolgok iránt, amelyeket korábban élvezettel csináltál.
 • TELJESÍTMÉNY-CSÖKKENÉS:
  kevésbé vagy koncentrált és elkötelezett, csökken a teljesítményed a munkahelyeden vagy más területen, ahol teljesítened kell.
 • HALOGATÁS:
  hajlamos leszel halogatni a dolgokat, kifogásokat találsz, hogy miért nem tudsz elkezdeni dolgozni.
 • GYAKORI KÉSÉS VAGY HIÁNYZÁS:
  a hiány akár késésekhez, ismétlődő késésekhez vagy hiányzásokhoz is vezethet.
 • ALACSONYABB ENERGIASZINT:
  kevésbé vagy aktív és energikus.
 • ÉRZELMI JELEK:
  gyakran társulhat szomorúsággal, ingerlékenységgel és idegességgel.
 • HIÁNYZÓ ELKÖTELEZETTSÉG:
  elveszítheted az elkötelezettséged az adott feladat, tevékenység vagy cél iránt, és ez akadályozza az előrehaladásod.
 • CSÖKKENT ÖNBECSÜLÉS ÉS ÖNBIZALOM:
  úgy érzed, hogy nem tudod elérni a kitűzött célokat, vagy úgy érzed, hogy nem vagy képes az adott feladat elvégzésére.

Ezek a tünetek általában a motivációhiány egyértelmű jelei lehetnek, és azt jelezhetik, hogy szükséged van a megértő odafigyelésre és támogatásra.

Mit tegyünk?

Bár nincs olyan megoldás, amely mindenkinél beválik, azonban van néhány tényező, amelyek segítségével növelhetjük a motivációt:

Célok kitűzése

Határozz meg konkrét célokat! Fontos, hogy a cél elérése jelentsen kihívást, de ugyanakkor megvalósítható legyen. A nagy célokat oszd fel kisebb részcélokra. Így pontosan fogod tudni, hogy mit szeretnél elérni és nyomon tudod követni a fejlődésed.

Pozitív visszajelzés a munkádról és a teljesítményedről

Kérj visszajelzést a főnöködtől, a kollegáidtól vagy az ügyfeleidtől. Nagyon motiváló lehet, ha azt a visszajelzést kapjuk, hogy jó és hasznos az, amit csinálunk. Fontos, hogy saját magunknak is adjunk visszajelzést és megdicsérjük magunkat, ha valami jól sikerül.

Változatosság

Ha egy adott tevékenység túl monotonná válik, könnyen elveszíthetjük a motivációt. Ezért fontos, hogy változatos feladatokat, tevékenységeket válasszunk, és időnként változtassunk.

Rend és szervezettség

A rendezett és kellemes munkakörnyezet, a hatékony időbeosztás és az elvégzendő feladatok listája segíthet a fokuszálásban, a hatékony munkavégzésben, és nem utolsó sorban növelheti a motivációt.

Jutalmazás

Jutalmazzunk meg magunkat, amikor elérjük a célt vagy teljesítettük a feladatot. Ez lehet például egy jó film, egy finom vacsora vagy utazás.

Közösség

Általában motiváltabbak vagyunk, ha úgy érezzük, hogy a közösség részei vagyunk. Ez lehet a munkahelyi, sport vagy akár online közösség is.

Pihenés

Az életmódunk és az életminőségünk hatással van a motivációnkra is. A megfelelő pihenés, sport és relaxáció segíthet a feltöltődésben, és ez is növelheti a motivációt.

Segítség

Ha hosszabb ideje küzdesz a motivációhiánnyal, vagy úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül megbirkózni vele, fordulj szakemberhez. Egy coach, pszichológus vagy terapeuta segíthet megérteni az okokat és megtalálni a megfelelő stratégiákat a motiváció visszaszerzésére.

 

Összességében elmondható, hogy ez az állapot mindenkinél előfordulhat. Fontos azonban felismerni és megérteni az okokat, és alkalmazni a megfelelő motivációs stratégiákat. A hosszabb ideig fennálló motivációhiány negatív következményekkel járhat, és a kiégés jele is lehet.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései