Munkahelyi kiégés

Hogyan ismerd fel vezetőként a burnout jeleit a beosztottaidon és mit tegyél?

| 2023 dec 3 | Kiégés

A munkahelyi kiégés olyan állapot, amikor a tartós stressz hatására az érintett személy fizikailag, érzelmileg és mentálisan is kimerül. Vezetőként te vagy az, aki irányítja és támogatja a csapatodat. A sikerhez azonban nem csak a hatékony munkavégzés és produktivitás szükséges, hanem az is, hogy megértsd és felismerd a csapattagok munkahelyi kiégés jeleit is.

Munkahelyi kiégés – miért kell ezzel komolyan foglalkozni?

A burnout következtében romlik az érintett személy teljesítménye. A kiégett munkatárs gyakrabban esik ki a munkából, nehéz rá számítani és rá bízni a feladatokat. Az empátia és a türelem csökkenése következtében kezdenek romlani a munkahelyi kapcsolatai, kialakulhatnak konfliktusok, amelyek negatívan befolyásolhatják a munkahelyi légkört. Csökkenhet az érintett személy motivációja és a kreativitás, nem akar és nem tud több energiát fektetni a munkájába. Nő az esélye, hogy felmond a munkahelyen és a vállalat elveszíti az értékes embert.

Figyelj a változásokra

A felismerés első és legfontosabb lépése a megfigyelés. Amennyiben változást tapasztalsz a munkatársad viselkedésével vagy teljesítményével kapcsolatban az fontos jele lehet. A lényeg, hogy az érintett személy másképp kezd viselkedni vagy csinálni dolgokat, és olyan jeleket produkál, amelyek eddig nem voltak jellemzőek rá. Nézzük meg ezt részletesebben:

VÁLTOZÓ TELJESÍTMÉNY: 

Az egyik legfontosabb jel, amire érdemes odafigyelni, a munkatárs teljesítményének változása. Ha valakinek hirtelen csökken a teljesítménye, alacsonyabb minőségű munkát végez. Gyakran előfordul, hogy az érintett személy elkezd  késni a munkaleadással, vagy egyszerűen elfelejti a fontos határidőket.

VÁLTOZÓ VISELKEDÉS: 

A másik legfontosabb jel, amikor az érintett munkatárs megszokott viselkedése változik meg. Például nem élvez olyan tevékenységeket, amelyeket korábban szeretett, gyakran morcos, türelmetlen és sóhajtozik. Elkezd halogatni a teendőit és lemondja az időpontokat.

TÚLÓRA:

Ha egy munkatárs rendszeresen túlórázik, éjszaka vagy kora hajnalban küld e-maileket, az komoly problémára utalhat. A burnout egyik tünete a munka és magánélet egyensúly felborulása, az öngondoskodás és társas kapcsolatok elhanyagolása. Bár hasznosnak tűnhet, amikor a munkavállaló túlórázik, a valóságban ez magas szintű stresszt és teljesítménykényszert jelenthet számára

FELADATOK: 

Az is jellemző lehet a kiégésre, ha valaki bizonyos feladatokat vállal magára, majd képtelen teljesíteni azokat, gyakrabban hibákat követ el, vagy kritikus viselkedést mutat a rábízott feladatokkal kapcsolatban.

KOMMUNIKÁCIÓ: 

Ha egy korábban aktív és elkötelezett munkatárs hirtelen visszavonul a csapatmunkából, passzívvá vagy cinikussá válik, nem szívesen kommunikál a többiekkel.

EGYÜTTMŰKÖDÉS: 

Ha az érintett személynek nehezére esik a többiekkel való együttműködés, vagy ha korábban rendszeresen részt vett közös ebédeken, de mostanában kihagyja ezeket az alkalmakat.

KONFLIKTUSOK: 

Ha konfliktusok merülnek fel a munkatársak között, amelyek eddig nem voltak jellemzőek. Az érintett személy könnyen felidegesíti magát, valamint érzékenyebbé válik a kritikára és a visszajelzésre.

FIZIKAI ÉS MENTÁLIS JELEK:

Figyelj a fizikai és mentális jelekre is. Gyakori megfázások, fáradtság, fokozott stressz állapot vagy éppen negativitás mind arra utalhatnak, hogy valaki a kiégés szélén áll.

Mit tegyél?

KOMMUNIKÁLJ

Amennyiben felismered a beosztottadon a kiégés tüneteit, kezdj el beszélgetni vele erről. Fontos, hogy nyitott és empatikus legyél a problémájával kapcsolatban. Ha számodra nem jelent nehézséget egy adott helyzet, még nem jelenti azt, hogy másik személy is ugyanúgy reagál rá. A stressztényezők hatása függ az adott személy érzékenységétől, korábbi tapasztalataitól, illetve a stressz megküzdési eszközeitől és képességeitől is.

TEREMTSD A MEGFELELŐ MUNKAHELYI KÖRNYEZETET

Legyen pszichológiailag biztonságos a munkahelyünk, ahol a munkavállalók mentális és érzelmi jóléte fontos szempont. Támogassuk a stresszmentes munkavégzést és a konstruktív konfliktuskezelést. Teremtsünk olyan munkahelyi környezetet, amelyben a csapattágok jól érzik magukat és elismerik a teljesítményüket. Fontos továbbá, hogy a munkavállalóknak lehetőséget biztosítsunk a fejlődésre, új karrierlehetőségek felkutatására, és adjunk pozitív visszajelzéseket.

Munkahelyi vagy magánéleti okok?

Vezetőként fontos megértened, hogy a kiégés a munkahelyi stresszel áll e összefüggésben vagy az érintett személy magánjellegű problémaival kapcsolatban merült fel a kiégés gyanú. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a kiégés csak a munkával állhat összefüggésben. Pedig ugyanúgy párkapcsolatban, anyaságban, családban is ki lehet égni. Amennyiben magánjellegű problémák állnak a háttérben, akkor vezetőként elsősorban a tehermentesítés lehet a fő feladatod. Amikor pedig munkahelyi kiégéssel van dolgod, akkor érdemes időben elkezdeni ezzel foglalkozni. Munkahelyi kiégés kezelése kulcsfontosságú ebben a helyzetben.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései