Burnout ellen

Hogyan kerülhetjük el a kiégést a munkában?

A burnout egy súlyos probléma, amely számos munkavállalót, vezetőt és cégtulajdonost érint világszerte. A magas, tartós és kezeletlen stressz-szint, a túlterhelés és a munkahelyi nyomás hosszú távon komoly egészségügyi következményekkel járhat. Azonban léteznek hatékony stratégiák, amelyek segíthetnek abban, hogy megelőzzük a kiégést, és megőrizzük a lelki egyensúlyunkat.

Ismerjük fel a kiégés jeleit

A burnout olyan állapot, amikor a tartós stressz hatására az érintett személy fizikailag, érzelmileg és mentálisan is kimerül. A kiégés megelőzése és kezelése érdekében fontos tudni, hogy miként ismerhetjük fel azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy valaki közel áll a kiégéshez. A következő tünetekre érdemes figyelni:

  • ÉRZELMI TÉNYEZŐK: 

A kiégett személy kedvetlen, gyakran ingerült, fel tudja húzni magát jelentéktelen dolgokon és/vagy érzelmileg bezárkózik.

  • ÁLLANDÓ FÁRADTSÁG ÉS KIMERÜLTSÉG:

Az egyik legjellemzőbb jele a kiégésnek a folyamatos kimerültség és fáradtság érzése, még akkor is, ha az érintett személy elegendő időt tölt alvással.

  • CSÖKKENT TELJESÍTMÉNY, MOTIVÁCIÓ ÉS ÉRDEKLŐDÉS A MUNKA IRÁNT: 

A kiégés hatására a munkához való hozzáállás drasztikusan megváltozhat. Ilyenkor az érintett személy a motiváció elvesztését, teljesítmény és munkahelyi hatékonyság csökkenését tapasztalhatja.

  • HALOGATÁS ÉS KONCENTRÁCIÓS KÉPESSÉG CSÖKKENÉSE: 

Memóriazavar, koncentrálási nehézségek és halogatás is a burnout tünetei közé sorolható. A halogatás szinte mindennapossá válhat, ami tovább növeli a stresszt és a munkahelyi nyomást.

  • TARTÓS STRESSZ-SZINT, IDEGESSÉG, FRUSZTRÁCIÓ:  

A kiégés hosszú távon magas stressz-szinttel jár együtt, ami az érintettet idegessé, feszültté és frusztrálttá teheti. Az egyszerűbb feladatokhoz való hozzáállás is túlzottan megterhelő lehet.

  • ALVÁSPROBLÉMÁK, FEJFÁJÁS ÉS MÁS TESTI TÜNETEK: 

A testi tünetek, mint az alvásproblémák, fejfájás vagy gyakori megfázások gyakran kísérik a kiégést. A szervezet folyamatos stressz-hatásnak van kitéve, ami az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.

Komplex hozzáállás a burnout ellen

Az egyik tévhit a kiégés megelőzésével vagy kezelésével kapcsolatban az, hogy pár nap szabadság vagy a sport megoldja ezt a problémát.

Sajnos a kiégés eléggé komplex probléma tud lenni.

Egyénenként változó, de a háttérben komoly problémák állhatnak, amelyeket ha nem oldunk meg, továbbra is negatív hatással lesznek a lelki és fizikai állapotunkra. A megoldások közé tartozhat a berögzült hiedelmek felismerése és megváltoztatása, az öngondoskodás, tudatos szokások kialakítása, önreflexió fejlesztése, és számos más lehetőség.

ÖNISMERET

Ha ismerjük a saját erősségeinket, képességeinket, működésünket és motivációnkat, több eséllyel olyan munkát végezhetünk, amely összhangban van az értékeinkkel, belső erőforrásainkkal és érdeklődésünkkel. Ahol van lehetőség fejlődésre, és sikereket érjünk el. Emellett sokat segíthet, ha tisztában vagyunk saját és mások elvárásaival kapcsolatban, tudjuk ezt megfelelően kezelni, valamint reális szakmai célokat tűzzünk ki.

IDŐGAZDÁLKODÁS ÉS PRIORITÁSOK

Határozzunk meg a prioritásokat, hosszú, közép és rövid távú célokat. Tanuljunk meg hatékonyan beosztani az időt és iktassunk be rövid pihenőket a munkanapjainkba. Vegyünk ki szabadságot, hogy töltődjünk fel. Igyekezzünk minél hamarabb azonosítani azokat a helyzeteket, amelyekben a túlterheltség jelei mutatkoznak.

HATÁROK KIALAKÍTÁSA

A határok kialakítása néha nehéz feladatnak tűnik, de elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen boldoguljunk a munka világában is. A határok kialakítása magában foglalhatja, hogy időnként “nem”-et mondunk nem csak másoknak, hanem saját magunknak (néha ez a legnehezebb) is. Alakítsunk határokat a munka és élet között. Ha home office-ban dolgozunk, vezessünk be rutint a munkanap befejezésére és az esti idő elválasztásra, pl. egy séta, zuhanyzás, testmozgás vagy edzés beiktatása.

STRESSZKEZELÉS

Bármennyire is szeretnénk, a stressz elkerülhetetlen. Azonban az, hogy hogyan kezeljük a stresszt, döntő fontosságú. Igyekezzünk olyan stresszkezelő technikákat bevezetni az életünkbe, mint a meditáció, légzéstechnikák vagy a rendszeres testmozgás. Sokszor az is nagy segítséget jelenthet, ha beszélünk a problémáinkról egy baráttal, coach-al vagy pszichológussal.

TÁPLÁLKOZÁS

Egyre több kutatás bizonyítja az agy és a bélrendszer közötti kapcsolatot. “Az vagy, amit megeszel” itt is jelentős szerepet játszik. Kerüljük a cukrokat, finomított szénhidrátokat, gyorséttermi ételeket. Fogyasszunk több zöldséget, rostban gazdag ételt, lassú felszívódású szénhidrátokat. Ha tartós stressznek vagyunk kitéve és egészségtelenül táplálkozunk, a szervezetünk ilyenkor duplán terhelődik.

Támogató kapcsolatok kialakítása

A támogató kapcsolatok kialakítása kulcsfontosságú a stressz csökkentésében és a személyes jólétünk megőrzésében.

Fontos, hogy olyan emberekkel vegyünk körül magunkat, akikkel valódi, kölcsönös támogatást és megértést élvezhetünk.

A támogató kapcsolatok olyan barátokat, kollégákat, családtagokat vagy szakembert jelent, akikkel őszintén megoszthatjuk érzéseinket, gondolatainkat és a kihívásokat. Akikre számíthatunk a nehéz időkben is.

A burnout elkerülhető

A burnout a munkában elkerülhető, ha tudatosan dolgozunk a kiegyensúlyozottság megtartásán és a stressz kezelésén. Ne feledjük, hogy az egészség a legfontosabb, és csak akkor lehetünk sikeresek a munkahelyen, ha gondoskodunk magunkról. Ismerjük fel a kiégés tüneteit, és tegyünk meg mindent a kiégés megelőzése érdekében. A burnout elleni küzdelem hosszú távon hozzájárul a jobb életminőséghez és a sikeres karrierhez.

 

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései