Az elvárások szerepe az üzleti életben

Az elvárások segíthetnek a motiváció növelésében és a céljaink elérésében. Azonban negatívan is hathatnak.

| 2023 máj 31 | Elvárások

Mit jelent az elvárás?

Az elvárás szó arra utal, hogy valaki bizonyos elvárásokat támaszt velünk szemben vagy saját magunk bizonyos elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Általában egyfajta szintet jelent, amely szerint valaki vagy valami a mi szemünkben mérhető, értékelhető vagy elvárható. Az elvárás lehet konkrét vagy általános, reális vagy irreális. Emellett vannak személyes, munkahelyi vagy társadalmi elvárások, és hatással vannak az életünkre, a kapcsolatainkra, a karrierünkre és az üzleti életre.

Az elvárások pozitív hatásai

Karrierünk során számtalan elvárással találkozhatunk, legyen szó munkaadónkról, kollégáinkról, vagy akár saját magunkról. Fontos szerepük van abban, hogy mennyire vagyunk sikeresek és elégedettek a munkánkkal. Az elvárások segíthetnek, hogy motiváltak maradjunk, és a legjobbat hozzunk ki magunkból. Segítségükkel célokat tűzhetünk ki és fokuszáltak maradhatunk.

Az elvárásoknak megfelelően teljesített munka és üzleti tevékenység növeli a munkaáltató vagy az ügyfél elégedettséget, erősíti a partneri kapcsolatokat.

Ha magasabb elvárásoknak tesszük ki magunkat, akkor kénytelenek vagyunk új módszereket kipróbálni és új megoldásokat megtalálni. Ez elősegítheti az új készségek elsajátítását, szakmai fejlődést és az innovációt is. Az elvárások inspirálóak is lehetnek, és az általuk olyan dolgokat érhetünk el, amelyekről korábban nem is álmodtunk.

Az elvárások negatív hatásai

Az elvárásoknak tehát fontos szerepe van a karrierünkben és az üzleti életben, azonban csak akkor lehetnek valóban pozitív hatással ránk, ha azok reálisak és elérhetőek.

Ha túl magas elvárásoknak vagyunk kitéve, amelyeket nem tudunk teljesíteni, az negatív hatással lehet önbizalmunkra, munkakedvünkre, reputációnkra és üzleti sikereinkre.

Ha túlzottan ragaszkodunk hozzájuk, akkor a stressz és a szorongás forrásává válhatnak, és nem csak a mentális egészségünkre, de az üzleti teljesítményünkre, motivációnkra, hatékonyságunkra is hatással lehetnek. Az elvárások miatti stressz és szorongás kihat az érzelmi állapotunkra is, és csökkentheti az empátiát és az együttérzést, ami a kapcsolatok romlásához vezethet.

Az irreális vagy túl magas elvárások kezelése

Az elvárások kezelése különösen fontos a munkahelyünkön, a vállalkozásunkban és a magánéletünkben is.

MEGFIGYELÉS

Az első és legfontosabb lépés az, hogy megfigyeljük és tudatosítsuk magunkban, hogy milyen elvárásokkal találkozunk, és tisztában legyünk azzal is, milyen elvárásokat támasztunk magunkkal szemben.

MÉRLEGELÉS

A következő lépés az, hogy felmérjük, melyik elvárás túl magas vagy nem reális. Ha az elvárások nem felelnek meg a lehetőségeinknek, a helyzetünknek és a képességeinknek, akkor érdemes mérlegelni, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy reális elvárásokat állítsunk magunk elé.

REÁLIS CÉLOK

Az elvárások kezelésének egyik legfontosabb eleme, hogy tűzzünk ki reális célokat. A reális célok lehetővé teszik számunkra, hogy hatékonyan dolgozzunk és elégedettek legyünk a teljesítményünkkel.

SEGÍTSÉGKÉRÉS

Az irreális vagy túl magas elvárásokkal való megküzdés nem mindig egyszerű feladat, de ha tudatosan és fokuszáltan kezeljük, akkor hatékonyabban tudunk majd dolgozni és elégedettebb lehetünk az eredményeinkkel. Ha pedig úgy érzed, hogy az elvárásokkal való megküzdés nehézségeket okoz, akkor érdemes szakmai segítséget kérni.

 

Az elvárásoknak tehát fontos szerepe van a karrierünkben és az üzleti életben, mivel ezek határozzák meg, hogy milyen teljesítményt és eredményeket kell elérnünk. Azonban csak akkor lehetnek valóban pozitív hatással ránk, ha reálisak és elérhetőek. Az elvárások idővel változhatnak, azért fontos, hogy mindig figyelembe vegyük a lehetőségeinket és a korlátainkat.

Megfelelési kényszer

A megfelelési kényszer olyan állapot, amikor valaki túlzottan aggódik arról, hogy mások mit gondolnak róla, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megfeleljen az általuk feltételezett elvárásoknak. Az érintett személy gyakran úgy érzi, hogy mindig azon kell dolgoznia, hogy mások elégedettek legyenek vele, és hogy mindig teljesítenie kell a magas elvárásokat. Ezt teszi még akkor is, ha emiatt a saját igényeit és érdekeit háttérbe szorítja.

Bár úgy tűnhet, hogy hasznos lehet egy ilyen tulajdonság a munkahelyen, mivel a munkavállaló általában maximális teljesítményt nyújt és túlteljesíti az elvárásokat, a valóságban ez a magas szintű stresszt és a teljesítménykényszert jelent számára. A tartós stressz munkahelyi kiégéshez is vezethet. Ha nem kezelik megfelelően – számos negatív hatással jár és komoly problémát okozhat a mentális és fizikai egészségben, valamint az életminőségben.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései