Motiváció és Inspiráció

A motiváció és az inspiráció két különböző dolog, bár gyakran összetévesztik őket.

Motiváció jelentése

A motiváció a cselekedeteink mozgatórugója. Azoknak a késztetéseknek, vágyaknak, érzelmi, biológiai és kognitív erőknek az összességét jelenti, amelyek arra késztetnek bennünket, hogy cselekedjünk és elérjük a céljainkat. Lehet belső (azért cselekszem, mert szükségem van rá vagy jól esik) és külső (negatív vagy pozitív jutalmakon alapul). Ez esetben jelen van egy erős vágy, hogy elérj valamit.

Inspiráció jelentése

Inspiráció – ez egy belső érzés, mély vonzás. Olyan érzelmeket vált ki bennünk, mint az öröm és a boldogság. Származhat belülről, amikor a „magasabb Éned” veszi át az irányítást, de jöhet külső forrás hatására, például emberektől, élményekből, művészetből vagy természetből.

Mi lehet motiváló a számunkra?

Motiváció a cselekvésre vagy egy cél elérésére való késztetés, míg az inspiráció az a szikra, amely lángra lobbantja a kreativitásunkat és a szenvedélyünket.

A motiváció ösztönöz bennünket arra, hogy céltudatosan és hatékonyan cselekedjünk. Mindenkiben másképp nyilvánul meg, és lehet belső vagy külső eredetű. A belső eredetű – a személyes elégedettség, a sikerélmény, az önfejlesztés és az érdeklődés által mozgat meg minket, míg a külső – a jutalmak, elismerések és külső nyomás által hat ránk. Alapvető fontosságú a célkitűzések és a teljesítmény elérésében, és hatással van az élet minden területére, beleértve a munkát, a tanulást és a magánéletet is.

A motiváció sokkal inkább cselekvésorientált, míg az inspiráció inkább érzésorientált. A motiváció idővel változhat, akár el is múlhat; az inspiráció ezzel szemben sokkal tartósabb.

Mi lehet inspiráló a számunkra?

Inspiráció – ez egy belső állapot, amely ötleteket, gondolatokat vagy késztetést ébreszt, hogy cselekedjünk vagy alkossunk valamit. Egy szép táj, egy fontos személy, egy ötlet, egy gondolat, egy teória, egy hang, egy illat, egy muzsika vagy egy történet; tulajdonképpen bármi lehet inspiráló számunkra. Lehet pillanatnyi vagy hosszú távú, és lehet spontán vagy célzott. Inspiráció segít bennünket abban, hogy felfedezzük a kreativitásukat, és ösztönöz minket arra, hogy cselekedjünk és megvalósítsuk az álmainkat.

Összességében tehát a motiváció és az inspiráció két különböző dolog, de mindkettő fontos szerepet játszik az életünkben, a vállalkozásunkban és a karrierünkben.

Motiváció ↔ Inspiráció
Cselekvés ↔ Érzés
Vágy ↔ Szenvedély, vonzás
Lelkesedés ↔ Öröm, boldogság
Idővel változhat ↔ Tartósabb

A motiváció hiánya

motivációhiány olyan állapot, amikor elveszítjük a motivációnkat egy adott tevékenység vagy cél elérése iránt, vagy nem vagyunk képesek megtalálni azt, hogy miért kellene cselekednünk. A motivációhiány számos tényezőből eredhet, mint például a stressz, a monotonitás, a túl sok feladat, az elégedetlenség vagy az alacsony önbecsülés. Ez a hiányérzet hatással van a munkánkra, a hatékonyságunkra és a teljesítményünkre. Ha nem kezelünk megfelelően – komoly problémát okozhat a mentális és fizikai egészségünkben, valamint az életminőségünkben. Azonban a megfelelő motivációs stratégiák alkalmazása segíthet a demotiváltság kezelésében és a célok elérésében.

 
			

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései