Lifecoach

Mikor fordulj lifecoach-hoz?

| 2024 febr 14 | Coaching

Lifecoach-hoz gyakran fordulnak, ha problémával vagy kihívással szembesülnek. Ez lehet életközépi krízis, de akár gyermekvállalás vagy munkahely váltás is. A lifecoach támogat különböző pozitív és negatív élethelyzetekben és problémák megoldásában. Ennek érdekében számos módszert és technikát alkalmaz, amely segíti, hogy tisztábban lásd a céljaid, megtaláld azokhoz vezető utat, és hatékonyan kezeld az előtted álló kihívásokat.

Milyen helyzetekben segít?

MEGREKEDTÉL

Úgy érzed, megrekedtél a magán- vagy a szakmai életedben, és képtelen vagy előrehaladni. Például évek óta ugyanazon a munkahelyen dolgozol, és bár szereted a munkád, úgy érzed, hogy nem haladsz előre, és nincs lehetőséged fejlődni. Vagy a magánéletedben semmi sem történik, és nem tudod, hogyan változtass a helyzeten.

VÁLTOZÁS

Jelentős élet- vagy karrierváltáson mész keresztül. A változás, akár pozitív vagy negatív,  megterhelő lehet és kihívást jelenthet. Pozitív változás lehet például egy új munkahely vagy a vállalkozás elindítása, amely befolyásolhatja az egészségedet, az energiaszintedet vagy a magánéletedet. A negatív változások közé sorolható a munkahely elvesztése, kiégés kialakulása vagy problémák a munkában, amelyek hatással vannak a rád.

A TISZTÁNLÁTÁS HIÁNYA

Bizonytalan vagy a céljaiddal vagy a következő lépésekkel kapcsolatban az életedben. Lehet, hogy már sok mindent kipróbáltál, ami javíthatna az élethelyzeteden, de mégsem sikerült megoldást találni.

VISSZATÉRŐ NEGATÍV MINTÁK

Ismétlődő negatív mintákat tapasztalsz a viselkedésedben, a kapcsolataidban vagy a munkádban. Például szeretnéd konstruktívabban megoldani a konfliktusaidat vagy jobban megvédeni a személyes határaidat. A munkádban nem tudsz előrelépni, bármit is teszel.

KRÍZISEK

Ide tartozik a házasság, a gyermekvállalás, válás, életközépi krízis is. Ezeket az állapotokat normatív krízisnek nevezzük, és itt a krízis szó jelentése a válságot jelent, amikor fordulóponthoz érkezik az életed.

DÖNTÉSI NEHÉZSÉGEK

Lehet, hogy sok lehetőséged van és szeretnél jól dönteni, vagy éppen nem látod, hogy milyen lehetőségeid vannak. Nehezen tudsz dönteni vagy olyan helyzetbe kerültél, ahol sok minden forog kockán és szeretnél jó döntést hozni.

KIHÍVÁSOK

Komoly kihívásokkal szembesültél és úgy érzed, nem vagy a helyzet magaslatán. Szeretnéd fejleszteni a rezilienciadat és kreatívabb, hatékonyabb problémamegoldást.

A lifecoach segíthet még:

ENERGIASZINT NÖVELÉSÉBEN
Az energiamenedzsmenthez tartozik az időmenedzsment, prioritások felállítása, hatékonyság fejlesztése és tudatosabb döntések meghozatala.

MUNKA ÉS MAGÁNÉLET KÖZÖTTI EGYENSÚLY KIALAKÍTÁSÁBAN
Nehezen találod meg az egyensúlyt a munka, az élet és a személyes kötelezettségeid között. Szeretnéd harmonikusabb életet élni, ahol fontos szerepet kapnak a saját igényeid és vágyaid.

ÖNBIZALOM NÖVELÉSÉBEN
Gyakran kételkedsz magadban és a képességeidben. Úgy érzed az önbizalmad szintje negatív hatással van a párkapcsolatodra, az anyaságodra vagy az apaságodra, vagy a munkádra.

KRÓNIKUS STRESSZ KEZELÉSÉBEN
A stressz kezelése egyre nagyobb kihívást jelent. Úgy érzed, folyamatos stressznek vagy kitéve és közelít a burnout.

Gondolataim a témában

Lifecoach-ként igyekszem fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni. A folyamat fontos része az öntudatosság és önszabályozás fejlesztése, jövőkép és valódi célok tisztázása, hiszen így képesek vagyunk tudatosabb és hatékonyabb döntéseket hozni, sikeresebbek lenni az élet minden területen.

Gyakran szembenézünk nehézségekkel és problémákkal, amikor lezárul egy életszakaszunk.

Általában stresszel, kellemetlen érzésekkel, motiváció vesztéssel, energiaszintünk csökkenésével jár együtt. Ezek közül kiemelném az életközépi krízist, amikor fordulóponthoz érkezik az életünk. Ilyenkor mérlegre állítjuk az eddig elért és a vágyott célokat. Erőteljesebben vetődik fel bennünk, hogy hogyan tovább. Ebben az időszakban gyakran váltásra kerül a munkahely vagy változás történik a párkapcsolatban. Jellemző a saját vállalkozás elindítása, országváltás, vagy új hobbi, tevékenységek megjelenése. Ilyen krízisekben fontos tudnod, hogy nem muszáj egyedül megbirkóznod ezekkel a kihívásokkal. Rajtunk áll, hogy győztesként vagy vesztesként jövünk ki. A coaching segítségével a krízisben eltöltött idő jelentősen csökkenthető, hatékonyabb lehet az újratervezés és fenntarthatóbb az eredmény.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései