Mit tegyél, ha negatívan hat rád a social média?

Gyakran nem is sejtjük, milyen erők mozgatnak bennünket

Mit tegyél, ha negatívan hat rád a social média? Ebben a cikkben konkrét tippekkel és stratégiákkal foglalkozunk, hogy a közösségi média platformok ne uralják az életed. Amennyiben kíváncsi vagy a hír- és közösségi média platformok túlzott használatának az okaira, kérlek olvasd el a cikk előző részét.

Találd meg a mögötte húzódó okot

A túlzott médiahasználat hátterében sok minden állhat. A coaching tapasztalataim szerint az egyik legfontosabb lépés annak felderítése, hogy mi hajt minket a viselkedésünkben, reakciónkban vagy a gondolkodásmódunkban. Gyakran nem is sejtjük, milyen erők mozgatnak bennünket. Ezért érdemes időt és energiát szánni arra, hogy találjuk meg az okokat. Így könnyebb lesz kidolgozni egy olyan stratégiát, ami segít csökkenteni a túlzott médiahasználatot.

Mit tegyél, ha negatívan hat rád a social média?

Amikor valaki már stresszes és túlterhelt, a változás sokszor lehetetlennek és reménytelennek tűnhet. Ez azonban normális reakció a stresszre. Az első lépés, hogy kikerüljünk ebből a “túlélési” módból, meghatározzuk, mi a legfontosabb számunkra, és célokat tűzünk ki. Fókuszálj egyszerre maximum két célra, így az agyad könnyebben alkalmazkodik a változásokhoz, és nagyobb esélyed lesz a sikerre és a szokások kialakítására.

Legyen célja a médiaplatform látogatásának

Mielőtt bármilyen közösségi médiaplatformot megnyitnál, fontos tisztázni, miért is teszed ezt. A részcélok meghatározása segíthet abban, hogy tudatosan és célirányosan használd ezeket a platformokat. Ha tisztán látod, mi a célod a social médiával, könnyebben kerülheted el az időpocsékolást és hatékonyabban használhatod az idődet.

Állítsd határokat

Átlagosan naponta több száz alkalommal nyúlunk a telefonunkhoz. Sokaknak az első reakció ébredéskor, hogy megnézik a telefonjukat. Kerüld el, hogy lefekvés előtt vagy ébredés után azonnal a telefonodhoz nyúlj. Csökkentsd az itt eltöltött időt és kapcsold ki a nem fontos értesítéseket. Hallottam olyan sikeres esetekről, amikor a közösségi média- és híralkalmazások eltávolítása a telefonjáról pozitív változásokat hozott. Másoknak bevált a telefonhasználatuk monitorozása és fokozatos csökkentése. Covid idején folyamatosan néztem a híreket. Nagyon kimerítő volt, de nem tudtam megállni. Hirtelen ötlettől vezérelve áttettem a hírportál alkalmazását a telefonom második képernyőjére. Így az alkalmazás nem volt a szemem előtt, amikor a telefont használtam. Ez a módszer meglepő módon segített. Mindenesetre fontos, hogy megtaláld azt a technikát, ami nálad a legjobban működik.

Óvakodj az esti online vásárlástól

Tudományosan bizonyított tény, hogy a nap végére az agyunk fáradtabb és nehezebben tudjuk kontrollálni az akaraterőnket. Az online vásárlásnak az az előnye, hogy nincs nyitvatartási idő és bármikor vásárolhatunk. De egyben ez a hátránya is. Néhány cég ezt ki is használja. Mielőtt megrendeled a terméket, kérdezd magadtól, hogy erre valóban szükséged van-e. Az esti vásárlást tedd át következő napra, amikor nem vagy fáradt és tisztábban gondolkozol. Így könnyen előfordulhat, hogy rájössz, hogy valójában nincs is szükséged rá.

Stresszmenedzsment

Sokan észre sem veszik, hogy stresszben élnek. „Mindig így szoktam” vagy hozzászokás a stresszhez ennek az egyik oka. Fontos, hogy tisztában legyél a stressz jeleivel és a stressz szinted mértékével. A stresszkezelés része lehet különböző légzési gyakorlatok, napi mozgás (például séta, jóga vagy futás), valamint mindfulness gyakorlatok.

Énidő

Légy tudatos a minőségi „énidő” fontosságáról. Foglalkozz olyan tevékenységekkel, amelyek feltöltenek, például személyes találkozás barátokkal, hobbi, olvasás, meditáció vagy bármi más, ami örömöt és elégedettséget okoz.

Tarts szüneteket a feladatok között

A folyamatos munkavégzés és a szünetek hiánya növelheti a stresszt. A multitasking helyett tanulj meg egyszerre egy dologra fókuszálni. Munka közben tarts rendszeres szüneteket. Állíts be időzítőt, hogy emlékeztesd magad a szünetek fontosságára, sétálj egy keveset vagy igyál egy pohár vizet, hogy hidratált maradj.

Dolgozz az önismereteden

Az önismeret fejlesztése segíti a stresszkezelést, az önbecsülés növelését és a saját értékeid mélyebb megértését. Ezáltal segít a megfelelő szemléletmód, szokások és rutinok kialakításában is.

Összegzés

Remélem hasznos volt a cikk tartalma és újabb tippekkel és eszközökkel lettél gazdagabb arra vonatkozóan, hogy mit tegyél, ha negatívan hat rád a social média. A közösségi médiáról való leszokás nem mindig könnyű dolog, mivel a mindennapi életünk részévé vált, és a social média platformok mindent elkövetnek, hogy ott tartsák a látogatókat. Azonban tudatossággal és megfelelő, rád szabott eszközökkel és stratégiákkal hatékonyabbá, produktívabbá tudsz válni, anélkül, hogy a közösségi média uralja az életedet. Ha nem megy egyedül, és úgy érzed, együtt könnyebb, hasznosabb és hatékonyabb, fordulj hozzám.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései