Vezetőként mi az egyik legértékesebb képességed?

Mi az, ami nélkül nehéz helyes döntéseket hozni?

| 2023 szept 13 | Vezető

Vezetőként mi az egyik legértékesebb képességed, ami nélkül nehéz helyes döntéseket hozni? Előfordult már veled, hogy kaptál egy fontos emailt, de csak gyorsan átfutottál rajta? Utólag kiderült, hogy félreértetted és hibásan értelmezted a benne lévő információt? Ismerős-e a helyzet, amikor a munkahelyi feladatok miatt elkezdted elhanyagolni a kapcsolataid? Volt már olyan, hogy egy fontos határidőt felejtettél el és emiatt számos negatív kihívással szembesültél?

Ezek a problémák háttérében a figyelem hiánya áll. A figyelem az egyik leggyakrabban alábecsült, mégis kulcsfontosságú tényező. Ha kevés van belőle, vezethet félreértésekhez, konfliktusokhoz, eredmények romlásához és problémák generáláshoz.

Vezetőként az egyik legértékesebb képességed – a figyelem

A figyelem egy kognitív folyamat, amely során szelektálunk a külső és belső környezeti ingerek között, és a lényegesnek ítélt információkat feldolgozzuk. De miért is szelektálunk? Azért, mert nem vagyunk képesek az összes minket érő ingert feldolgozni. A szelektálás természetes és szükséges, mivel enélkül hamar ingerlékenyek, stresszesek és kimerültek lennénk.

Sok tevékenység automatikusan zajlik és nem is gondolunk bele, hogy miért éppen egy adott dologra figyelünk.

A probléma akkor keletkezik, amikor a számodra fontos területnek nem tudsz elegendő figyelmet fordítani. Ez lehet a túlterheltség következménye, amikor egy területre kell összpontosítanod, és azért más területekre kevesebb vagy egyáltalán nem jut belőle. Megtörténhet, hogy a munkahely kihívások miatt az öngondoskodás és a magánélet is háttérbe szorul. Gyakran előfordul, hogy kevesebb figyelmet szentelünk olyan területeknek, amelyek jól mennek és nem igényelnek beavatkozást. Ha egy munkatárssal, ügyféllel, üzleti partnerrel vagy egy családtággal a kapcsolat romlani kezd, amennyiben hosszabb ideig nem kap figyelmet tőled.

Vezetőként a figyelem fontossága

A vezetőknek rendkívül sok információval kell megbirkózniuk. Sok területre kell figyelni, rengeteg döntést kell meghozni nap mint nap, és ezek a döntések gyakran hosszú távú hatással vannak a teljesítményre. Az információtömeg és a stressz még jobban nehezíti vagy eltereli a figyelmet a fontos feladataktól. A figyelem hiánya vagy elvesztése hibás döntésekhez és az üzleti eredményesség romlásához vezethet. Emellett a vezetőknek gyakran szükségük van a csapatukkal való hatékony kommunikációra is, és ha a figyelmük szétszóródik, akadályozhatja a kommunikációt és felesleges konfliktusokhoz is vezethet. Vezetőként az egyik legértékesebb képességed – a figyelem, és az alábbiakban mutatok egyszerű technikákat, hogy hogyan lehet fejleszteni ezt a képességet.

Coaching és a figyelem

A coachingban az érdemi munka akkor kezdődik, amikor az ügyfél elegendő figyelmet kezd fordítani a problémájára vagy céljára. A coaching kérdések segítségével nő a fókusza és kezdenek felszínre kerülni az addig nem látható részletek. A múlt, a jelen feltárása és fókuszált figyelemmel kísérése kulcsfontosságú, hogy a jövővel tudjunk foglalkozni.

6 egyszerű technika, ami segíthet a figyelem fejlesztésében

Most, hogy felismertük a figyelem jelentőségét, nézzünk meg néhány egyszerű technikát, amely tud segíteni a figyelem fejlesztésében:

FÓKUSZ:

Tedd fel a következő kérdéseket magadnak: „Mire fókuszálok jelenleg?”, „Vajon mi vonja el feleslegesen a figyelmemet?”, „Mi szórja szét a figyelmem?”, „Mire szükséges fókuszálnom”?

PRIORITÁSOK:

Határozd meg a prioritásaid. Készíts egy listát, amely tartalmazza ezen prioritások sorrendjét. Gondold át, hogy mire szeretnél fókuszálni a következő 1 napban, 1 hétben, 1 hónapban, 1 évben.

IDŐRABLÓ TEVÉKENYSÉGEK:

Azonosítsd azokat a tevékenységeket vagy szokásokat, amelyek sok felesleges időt vesznek el tőled. Ilyenek lehetnek például a felesleges meetingek vagy túlzott szociális média használat. Gondold át, hogy tudnál csökkenteni ezeken az időrabló tevékenységeken.

TUDATOS JELENLÉT:

Gyakorolj tudatos jelenlétet, hogy jobban koncentrálj a feladataidra és a kapcsolataidra. Nagyon egyszerű és bármikor – akár meeting közben is – használható technika: vegyél egy mély levegőt és engedd ki, miközben tudatosan figyeld, ahogy a levegő ki- és beáramlik a testedből.

KOMMUNIKÁCIÓ:

Fejleszd a kommunikációs készségeidet és gyakorold az aktív hallgatás képességét. Egyszerű kérdésekkel, például „Hogy vagy?” alkalmazásával kezdheted a beszélgetést, majd teljes figyelemmel és empátiával hallgasd meg a másikat.

STRESSZKEZELÉS:

Kezeld a stresszt! Gyakran a stressz is eltereli a figyelmet a fontos feladatoktól. A stresszkezelésben segíthet a fent leírt légzésgyakorlat, bármilyen mozgás és sport. Az is segíthet, ha munka közben felállsz, megrázod magad vagy elvégzel pár guggolást.

Összességében

A figyelem az egyik legértékesebb eszköz, amely segít a hatékony döntéshozatalban, a produktivitás növelésében és az eredmények javításában. Ahhoz, hogy kihozzuk a legtöbbet a figyelemből, fontos gyakorolnunk és fejlesztenünk ezt a képességet.

Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem coachingot tanulni, számomra sem volt könnyű ezt a képességet fejleszteni. Viszont rengeteg gyakorlással és odafigyeléssel ez egyre jobban ment, tudtam az ügyfélre, a szavaira és a viselkedésére úgy fókuszálni, hogy a legjobbat hozzam ki az együttműködésünkből.

Legyél tudatos abban, hogy mire fókuszálsz, és hogyan osztod meg a figyelmedet a mindennapi tevékenységek között. Határozd meg a prioritásaidat, és szabadulj meg azoktól az időrabló tényezőktől, amelyek elterelik a figyelmed. Gyakorold a tudatos jelenlétet, fejleszd a kommunikációs készségeidet, és legyél aktív hallgató, hogy mélyebb és értékesebb kapcsolatokat építs.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései