Life coach

Miért fontos a life coach és milyen előnyei vannak a közös munkának?

| 2024 febr 13 | Coaching

Ki a life coach?

A life coach vagy életvezetési tanácsadó egy olyan képzett és tapasztalt szakértő, aki az ügyfél magánéleti céljaival foglalkozik, és számos területen nyújt segítséget. Ő az, aki tud támogatni az erősségek és értékek azonosításában, a személyes fejlődésben és a kívánt jövő kialakításában.

A coach-csal való munka magába foglalja a célok kitűzését, kihívások hatékony kezelését, valamint olyan fenntartható stratégiák kialakítását, amelyek hozzájárulnak a siker és a kiteljesedés eléréséhez.

A coach kérdéseket tesz fel, visszajelzést ad, támogat és motivál. Ő nem ad tanácsot vagy kész megoldásokat. Helyette segít az ügyfélnek felfedezni a saját erőforrásait és megerősíteni az önbizalmat. A folyamat során az ügyfél önmaga megismerésen keresztül talál megoldásokat és lépéseket a céljai felé vezető úton.

Mit jelent a life coaching?

A life coaching egy fejlesztő és kreatív módszer, amely kérdezéstechnikán alapszik és segíti az ügyfelet, hogy elérje a kitűzött személyes célokat. Az életvezetési támogatás kiterjedhet a személyes és munkahelyi célokra, önfejlesztésre, időgazdálkodásra, sztresszmenedzsmentre, egészségre és pénzügyekre is. Az egyéni fejlődésben, krízishelyzetekben, problémamegoldásban és kihívások kezelésében nyújt hatékony segítséget.

Hogyan segíthet a life coach?

✅ Hogy külső szemszögből tekintsd a helyzetedre:
Gyakran nehéz külső nézőpontból látni a kihívásaidat és a fejlesztendő területeidet. Azért könnyen megeshet, hogy nem veszed észre, mik azok a kritikus pontok, amik hátráltatnak.

✅ Kilépni a megszokott gondolkodásmódból és viselkedésből:
Néha egyetlen egy dolog megváltoztatása is segít megtalálni olyan megoldásokat, amelyek jelentősen és pozitívan befolyásolhatják az életedet.

✅ Fókuszálni:
A sok teendő vagy a mókuskerék miatt gyakran elmarad a fókusz vagy a figyelem. A coaching együttműködés alatt fókuszáltan foglalkozunk a problémáddal.

✅ Feltárni a valódi céljaidat, vágyaidat:
A célok elérésében kulcsfontosságú, hogy megértsd, miért akarod elérni őket, és mi az, ami valóban motivál téged.

✅ Dolgozni a hiedelmeken:
A hiedelmek olyan nézetek, amelyeket önmagunkról, másokról és a világról vallunk. Ezek meghatározzák a szavainkat, cselekedeteinket és hogy miként értelmezünk másokat. Általában „robot pilóta” üzemmódban lépnek működésbe, azaz sokszor nem vagyunk tudatában azok létezéséről és hatásáról.

Jövőre fókuszálni:
A coaching folyamatban kevesebbet foglalkozunk a múlttal. Helyette a jelen és a jövő formálása kerül fókuszba. Ez az egyik fontos különbség a coaching és a pszichoterápia között.

✅ Dolgozni az önismeretünkön:
Az önismeret és a mindset fejlesztése segít abban, hogy tudatosabbak legyünk és jobban kezeljük az életünkben felmerülő kihívásokat.

✅ Elérni a céljaidat:
A coaching sok esetben mérhető és eredményekre összpontosít. Azért is egyre népszerűbb.

A life coach-csal való együttműködés előnyei

A life coach-csal való munka nem egy sablonra épül. Minden ügyfél egyedi és más szükségletekkel rendelkezik. Az életvezetési coaching folyamata együttműködésen alapul, ahol a coach segít feltárni a céljaidat, kihívásaidat és vágyaidat, kidolgozni olyan stratégiát és lépéseket, amelyek elvezetnek a kívánt eredményekhez.

A life coach-csal való együttműködés alatt erősödni fog az önbizalmad, könnyebben veszed a jövőben az akadályokat és kihívásokat, javul a kapcsolataid minősége és a saját energiaszinted.

Kevésbé leszel stresszes és feszült. Egyre jobban kezeled a konfliktusokat és ezzel járó stresszt. Nőni fog a teljesítményed és marad időd és energiád a családodra és a hobbidra is. Irányítani tudod a saját életedet, tisztában leszel az erősségeiddel. Fenntarthatóan és hatékonyan használod a készségeidet és a képességeidet a céljaid elérése érdekében. Tudatosabb döntéseket hozol nem csak magán életedben, hanem a munkában is.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései