Coach képzés

5+1 tipp hogyan válassz a megfelelőt

| 2024 febr 23 | Coaching

A coach képzés kiválasztása nem mindig könnyű feladat, hiszen a piacon rengeteg lehetőség közül lehet választani, és a rosszul választott iskola elveheti a kedved a tanulástól vagy a szakmától. Ezért fontos, hogy alaposan átgondold, mielőtt döntést hozol. Az alábbiakban összegyűjtöttem 5+1 tippet, amely segíthet abban, hogy megtaláld a megfelelőt.

Life vagy Business?

Első lépésként érdemes eldöntened, hogy melyik területre szeretnél fókuszálni. Vannak iskolák, amelyek kizárólag Life vagy Business képzéseket kínálnak. A life coach a magánéleti elakadásokkal, önismereti kérdésekkel és célkitűzésekkel, míg a business coach a vállalkozás, karrier és munkahelyi kihívásokkal foglalkozik.

Tapasztalatom szerint sok üzleti probléma gyökere a személyes életünkben keresendő.

Ha téged érdekel mind a két terület, érdemes olyan képzést választani, amely life és business témában nyújt megoldásokat. De az is opció, ha később, a life képzés elvégzése után megszerzel egy másik, business, egészségügyi, sport vagy embodiment coaching képesítést.

Coach képzés minősége:

Óvakodj olyan képzésektől, ahol azt ígérik, hogy 1-2 hónap alatt már sikeres coach lehetsz. Helyette inkább olyan iskolát válassz, amely minimum 130 órát tartalmaz és gyakorlatorientált.

Fontos továbbá, hogy kis létszámú 12-14 fős csoportokban történjen az oktatás, ahol több figyelmet kaptok a tanároktól és egymástól.

Akkreditáció:

Az akkreditált tanúsítvány előnyt jelenthet a karrieredben. Emellett az akkreditáció biztosítja, hogy a képzés megfelel a legmagasabb szakmai szabványoknak.

Ha szeretnél későbbiekben nemzetközi akkreditációt szerezni, akkor érdemes ICF-alapú, nemzetközi szintű akkreditált, professzionális képzést választani. Így biztos lehetsz abban, hogy a tanárok járatosak az akkreditációs folyamat követelményeiben és ebben is tudnak majd téged támogatni.

Oktatók tapasztalata:

Ahogy más szakterületeken, itt is olyan szakemberektől érdemes tanulni, akiknek több éves valós tapasztalata van coachként és trénerként. Ha van rá lehetőség, nézd meg, hogy szimpatikusak e számodra. Menj el nyílt napokra, hogy lásd, kik tanítanak és mentorálnak majd téged.

Érdemes Interneten, Linkedinen, Facebook csoportokban megnézni vagy megkérdezni a véleményeket az adott képzéssel és oktatókkal kapcsolatban. Az is fontos szempont, hogy minimum 3-4 oktató tanítson a csoportban, hiszen így átfogóbb képet kapsz majd a különböző coacholási stílusokról és technikákról.

Rugalmasság és online lehetőségek:

Sok cég kínál online vagy hibrid részvételi lehetőséget. Szerintem ez nagyon fontos, mivel az iskolák többsége Budapesten van, és azok számára nagy segítséget jelent, akik más városban vagy külföldön élnek.

Ha jól tudsz angolul és szeretnél majd angol nyelven is coaching üléseket tartani, akkor érdemes külföldön is körülnézni, hogy milyen lehetőségek vannak. Külföldi iskolákban megismerheted, hogy milyen a nemzetközi környezet és a mentalitás. Észrevehető különbségek vannak a magyar képzésekhez képest.

Gyakorlat és vizsga:

A szakmai rész elsajátítása mellett nagyon fontos a gyakorlat. Azért is olyan képzést válassz, amely kellő mennyiségű időt szán erre. A gyakorlat valós életbeli helyzetekre épül, és segít abban, hogy a tanult elméletet azonnal gyakorlatba ültesd. A legtöbb esetben a vizsgán való részvételhez is kérnek önálló gyakorlatot. Ez lehet egy videófelvétel a coaching ülésről vagy egy bizonyos számú ülés megtartása.

Fontos, hogy tisztában legyél, hogy milyen követelmények vonatkoznak majd rád. Ezeket a feltételeket a tanulói szerződés tartalmazza. Például van olyan coach képzés, ahol a vizsga meglétéhez több ügyféllel kell coachingot gyakorolni. Mérlegeld, hogy lesz-e időd és kapacitásod erre.

Összegzés:

A képzésen való részvétel kiváló választás lehet azok számára, akik nem csak coachként szeretnének a jövőben dolgozni, támogatni és inspirálni másokat.

Akkor is nagyon jó döntés, ha valaki szeretne mélyíteni az önismeretét és olyan eszközöket elsajátítani, amelyek segítik a személyes és szakmai előrelépésben.

Remélem, a fenti tippek segítenek megfelelő képzést találni 🙂 Ha mégis kétségeid maradtak és szeretnél személyesen megtapasztalni, hogy milyen is közelebbről ez a szakma, akkor keress és segítek neked a döntési folyamatban.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései