Coaching szemléletű vezető

A coaching szemléletű vezetés nem csak vezetői stílus, hanem egy vezetői hozzáállás is.

| 2023 jún 26 | Coaching , Vezető

A 2023-as évi K&H ifjúsági index szerint a fiatalok (19-29 év) kétharmada úgy érzi, nem becsülik meg őket a munkahelyen.

„A dolgozó fiatalok mindössze 36 százaléka számolt be arról, hogy elismerik a munkáját.”

Tudom, hogy sokkal összetettebb ez a kérdés, mint elsőre tűnik, de vajon jobbak lennének a számok és a helyzet, ha a vezetők a coaching szemléletet és módszereit is alkalmaznák munkájuk során?

Mi a coaching és miért használjuk ezt a szót?

Ezt a szót Magyarországon eredetileg a sport területéről ismerjük. A sportban a coach fő célja, hogy a sportoló kiaknázza a benne rejlő potenciált és megtalálja a saját megoldásait. Azonban a módszer nem csupán a sportban kiemelkedő eredményekhez vezet, hanem az üzleti területen is hatékonyan alkalmazható.

Az üzleti vagy business coaching során a coach az ügyfél személyes tudását, képességeit és készségeit, valamint ezekre épülő megoldásait és működési mintáit kidolgozását segíti elő a célok hatékonyabb eléréséért. A coach egy külső, elfogulatlan és érzelmileg független személy, aki fókuszált és értő figyelemmel hallgatja meg az ügyfelet, és külső szemszögből tekint a helyzetére és kihívásaira. Célzott és lényegre törő kérdések segítségével pedig segít kilépni a megszokott gondolkodásmódból, hogy megtaláljon a saját megoldásait.

Miben tud segíteni és támogatni a coaching szemléletű vezető?

A coaching szemléletű vezetés nem csak vezetői stílus, hanem egy vezetői hozzáállás is, ahol a csapat a cél felé irányítása és a vállalati jövőkép kialakítása, átadása és elfogadtatása mellett kulcs szerepet kap a munkatársak bevonása és fejlesztése. Egy olyan környezet megteremtése, ahol a dolgozók támogatást kapnak, fejlődhetnek és tanulhatnak, és mindenki érzi, hogy fontos és szükséges a vállalat jövője szempontjából.

Egy ilyen vezető bevonja és fejleszti a beosztottjait. Ösztönzi a kollégait az önálló döntésekre, problémamegoldásokra, a felügyelet nélküli munkavégzésre. Inspiráló és kihívást jelentő feladatokat kínál, amelyekben a dolgozók megtalálják a saját motivációjukat és szenvedélyüket. Ösztönzi az együttműködést és a problémára fókuszálást, ezáltal javítja a teljesítményüket és felszínre hozza a kollégaiban lévő rejtett erőforrásokat.

Ezt a stílust csak akkor szabad használni, ha a cél az egyéni és csoport szintű fejlődés. Fontos, hogy a csapat tagjai a vezetőjüket szakmailag és személyesen is elfogadják, így hiteles, követendő példát jelent a számukra.

Kik a legjobb vezetők?

A legjobb vezetők nem egyetlen stílust alkalmaznak, hanem a helyzettől teszik függővé a vezetési stílust.

Mindig úgy alkalmazzák a különböző stílusokat, ahogy a környezet, a megoldandó probléma, az adott csoport, a csoportban lévő dolgozók aktuális helyzete, a környezeti feltételek, a személyes motivációk és a belső igények alapján ezt helyesnek és produktívnak ítélik meg.

A vezetői stílusok tanulhatók, fejleszthetők, amelyre a manapság rendkívül gyorsan változó, üzleti világunkban most kiemelten szükség van.

Mit ad a munkatársak számára a coaching szemléletű vezető?

Az üzleti világban, a 2020-as évekig a probléma fókusz és az adott probléma megoldására hozott döntések és folyamatok voltak hangsúlyosak. Szinte minden álláshirdetésben a jó problémamegoldó képesség mint soft skill elsőrangú helyen volt. Vezetői szinten pedig előtérben szerepelt az ezzel rendelkező tulajdonságú kollégák felvétele. A 2023-as évben ez a trend változni látszik.

Egyre hangsúlyosabb a fókusz az emberi tényezőkön, a személyes képességeken, az együttműködés és az egyéni fejlődési ütemen. Az ehhez szükséges kompetenciák fejlesztéséhez pedig olyan vezetési stílus és vezető szükséges, aki látja a kollégái hozzáállását, habitusát, képes arra, hogy személyes ráhatással, vezetői kvalitásaival, hatékony technikáival minden munkatársából kihozza azt a maximumot, amiről – adott esetben – még a kolléga sem tud.

Coaching szemléletű vezetői stílus eredménye

Mivel a fókusz az emberre és az egyéni fejlődésre terelődik, sokkal nagyobb a lehetősége annak, hogy a közvetlen munkatársak között kialakul a bizalom, az őszinte kommunikációra épülő, egymást támogató légkör. Ez bizonyítottan jó hatással van az egyéni és csapatteljesítményre is egyaránt. Nő a kockázatvállalás és a kreativitás. A csapattagok önbizalma emelkedik, ez jó hatással van az önállóságra és a felelősségvállalásra is. Mindezekkel együtt ilyen jellegű vezetés megvalósulása esetén jellemzően erősödik a motiváció és a lojalitás is a vezető és a beosztottjai között. Ez hozzájárul a teljesítmény növeléshez és a vállalati célok eléréséhez. A vezető megtakarítja az erőforrásait, mivel nem kell folyamatosan keresnie megoldásokat a munkatársak problémáira.

A coaching szemléletű vezető elősegíti a csapat fejlődését és munkáját, ami hozzájárul a kitűzött célok eléréséhez és a szervezet sikeréhez. Emellett fejleszti a kommunikációs készségeket, javítja a kapcsolatokat a csapatban és hozzájárul a problémamegoldáshoz. A vezető, a coaching módszerek alkalmazásával, segíti az alkalmazottaknak, hogy felfedjék a potenciáljukat, fejlesszék a készségeiket és megtalálják saját megoldásaikat. Ez elősegíti a bizalom szintjének emelkedését, hatékonyabb együttműködést, a csapat növekedését és a munkahelyi kiégés elkerülését.

Rólam

Konyuhova Natália - Life & Business coach

Konyuhova Natália, közgazdász, life, business, karrier és embodiment coach vagyok. Több mint 19 éves közép- és nagyvállalati tapasztalattal és rálátással rendelkezem a multinacionális és hazai cégek működésére. Abban támogatom az ügyfeleimet, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt, fejlesszék a vezetői és VUCA-álló készségeiket. Kiemelt területeim a kiégés megelőzése, érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése. Célom fenntartható, hatékony és egyszerű megoldásokkal értéket teremteni.

Ügyfeleim visszajelzései